Negativní dopady klasického bílého rafinovaného cukru na lidské zdraví nejsou již dlouhou dobu žádným tajemstvím. Právě díky tomu lidé stále hledají jeho nové alternativy a zařazují je do svého jídelníčku na jeho místo. Jednou z těchto alternativ je kokosový cukr, jehož oblíbenost stále stoupá.
Na začátku všeho je kokosová palma a její nektar, který se získává naříznutím poupat květů. Nasbíraný nektar se následně suší nebo zahřívá do doby, než se vypaří všechna voda a zbude krystalická hnědá hmota, které se již nazývá kokosovým cukrem.
Když se rozhodneme oba cukry srovnat, dostaneme se do neuvěřitelných čísel a faktů. Začněme tedy obsahem minerálů a vitamínů. Klasický cukr obsahuje pouze čtvrtinu prospěšných látek cukru kokosového, který je velice bohatý hlavně na železo, zinek, vápník, draslík, jód, fosfor, selen, vitamín B a C. Velice důležité je také zmínit obsah vlákniny inulin, která je vhodná pro diabetiky, z důvodu, snižování vstřebávání glukózy. Další jeho výhodu představuje glykemický index, jež určuje, jak moc se zvýší hladina glukózy v krvi. Glykemický index bílého cukru je okolo 64, kdežto u kokosového se bavíme o číslech mezi 30–35.
Pokud se chystáte na hubnutí na další plavkovou sezónu, můžete jej klidně do své životosprávy zařadit, protože neobsahuje žádné prázdné kalorie. Nejlepší je samozřejmě zainvestovat do opravdu kvalitního kokosového cukru, který je v biokvalitě, což znamená, že nebyly květy palmy nijak geneticky modifikovány nebo stříkány chemickými postřiky a jinými látkami.
Pokud jste milovníkem kokosové chuti i charakteristické vůně, jistě vás potěší i jeho jemná chuť, která vašim dezertům, kaším, kávě nebo čaji dodá velice příjemný nádech, jež bude také důvodem, proč se jej nebudete chtít vzdát. Obávat se nemusíte ani malé sladivosti, protože v tomto ohledu bez námahy řepkovému cukru vyrovná.